O Šapcu

Na desnoj obali Save, u zapadnoj Srbiji, nastao je još u XV veku, vreme Turske vladavine, oko utvrdjenja Bigir Delen, ovaj šarmantni gradić.

Danas je on srce Mačve, a Šapčani s' ponosom pamte njegovu burnu istoriju: dugo i krvavo ropstvo pod Turcima kad je Šabac odisao orijantalnim duhom, Prvi srpski ustanak i Boj na Mišaru, doba Jevrema Obrenovića kada Šabac dobija značajnu intelektualnu crtu, Prvi svetski rat i Cersku bitku, stradanja u Drugom svetskom ratu zbog kojih Šabac postaje kao Srpski Verden... Uprkos svemu tome, kočoperni, prkosni i ponositi Šapčani uvek će vam se pohvaliti da su se prvi zvuci klavira u Srbiji čuli u Šapcu... prva pozorišna predstava odigrala baš u Šapcu... da se prvi fijaker , koji je izazvao uzdahe kod otmenije gospode pojavio u Šapcu... da je prva žena, prkoseći privilegiji muškaraca, usla u kafanu baš u ovom čarobnom mačvanskom gradu... Ne bez šeretskog osmeha, žitelji ovog grada će vam se uvek pohvaliti da je njihov grad, zbog razvijenog kafanskog života zaslužio ime "Mali Pariz"...

Gradski život Šapca i danas je moderna kombinacija rada, odmora i zabave. Prava ilustracija ovakvog šabačkog merakljskog i boemskog života nalazi se u stihovima Dragiše Penjina : "Kad je deda lumpovao...",. Način ovakvog života preneo se i u pesmi : „ Nema točka bez čivije“ po kojoj Šapčani dobijaju nadimak Čivijaši. Po njoj se zove i najveća manifestacija koja se održava u drugoj polovini septembra svake godina , čuvena i u Svetu poznata "Čivijada" ili „šabački Vašar“.

Šabac je inače grad manifestacionog turizma pa pored "Čivijade" ponosi se sa preko dvadeset manifestacija godišnje. Ne smemo zaboraviti na bogatu sportsku istoriju, jer iz Šabačkog fudbalskog kluba „Mačva“ na prvo Svetsko prvenstvo 1930. u Urugvaj odlaze čak dva igrača. Tih godina Mačva je bila Prvak provincije i plasirala se u I ligu Kraljevine Jugoslavije pa dobija naziv "Provincijski Urugvaj". „Metaloplastika“, rukometni klub početkom osamdesetih godina prošlog veka biva višestruki prvak Evrope. Tadašnju reprezentaciju Jugoslavije sastavljaju čak 80% igrači šabačke „Metaloplastike“. Iz Šapca potiču mnogobrojni evropski i svetski prvaci i iz indivualnih sportova, tekvondoa, karatea, kajaka... Prva travnata staza za konjičke trke bila je baš na šabačkom Hipodromu , na kojem se i danas održavaju kvalitetne konjičke trke i smotre.

Ovaj grad se može pohvaliti i modernom arhitekturom, divnim parkovima, gradskim stadionim i noćnim klubovima.
Od nedavno u centru ovog našeg, grada heroja i grada boema, smešten je i nezaboravni hotel Alibi koji je simbol svega onoga što je Šabac bio, šta jeste i što će tek biti. „Alibi“ je za Vas koji hoćete da ga upoznate, osetite i zavolite Šabac ...

DOBRODOŠLI!!!!

Šabac, leta gospodnjeg 2017.godine
autor teksta Ljubomir Peranović dipl. pravnik


Izvor: Turistička organizacija grada Šapca. Foto: Vladimir Jevtić